top of page

World Music Fest Zeman je festival svetske muzike koji se već šest godina u kontinuitetu održava u Novom Pazaru. Iako relativno mlad, World Music Fest Zeman je stekao reputaciju ozbiljnog festivala sa odličnim programom koji zadovoljava svetske standarde u umetničkom, produkcijskom i organizacionom smislu. Cilj festivala je promovisanje umetničkog sadržaja koji publika nema prilike da čuje svakodnevno.


Do sada su na festivalu nastupali afirmisani umetnici iz celog sveta, poput: Barcelona Gipsy balKan Orchestra, Džambo Aguševi Orchestra, Vasil Hadžimanov & Damir Imamović, Divanhana, Sinafi Trio, Kolektif Istanbul, Mavi Siyah, Lynn Adib, Marko Louis, ROYA Quartet, Zvezdana Novaković, Sentido, Rahat Trio, Sevdah Duende i Jusuf Brkić. 

Pored koncerata, festival organizuje radionice na kojima 
se umetnici druže sa lokalnim muzičarima i ljubiteljima muzike gde razmenjuju svoja profesionalna iskustva.
 

Festival je 2020. godine uvršten u MOST Music program. To je projekat podržan od strane Kreativne Evrope sa ciljem da balkansku muziku približi World Music sceni. Naš festival je prepoznat kao jedan od 20 festivala Evrope sa najvećim potencijalom. Ovaj program ima za cilj umrežavanje festivala sa velikim evropskim festivalima u smislu razmene iskustava i profesionalne saradnje. 
Možemo se pohvaliti činjenicom da smo jedan od retkih festivala koji je 2021. godine uspeo da realizuje fantastičan program uprkos svim problemima uzrokovanih pandemijom.
 

Novi Pazar je multikulturalna sredina sa izrazito bogatim kulturno-istorijskim nasleđem u kome više od 50% stanovništva ima manje od 35 godina što nas čini najmlađim gradom u Evropi - tako da ne čudi da naš festival ima fantastičan odziv prvenstveno mladih ali i publike druge starosne dobi iz celog regiona.
 

Festival se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i omladine Srbije, Grada Novog Pazara i Kulturnog centra Novi Pazar. 

bottom of page