top of page

Priča o Mostar Sevdah Reunionu počinje 1993. godine kada je Dragi Šestić, producent i osnivač benda, snimio audio kasetu pod nazivom "Biseri sevdaha" sa pokojnim Ilijazom Delićem. Kasetu su distribuirali u ograničenom tiražu među svojim prijateljima. To se dogodilo tokom ratnih vremena na Balkanu, a svrha snimanja bila je jednostavno izbeći surovu realnost rata i trenutno zaboraviti na patnju.

Dali su obećanje da će jednog dana "ceo svet znati za sevdah" kada rat završi. To obećanje su ispunili formiranjem benda Mostar Sevdah Reunion krajem 1998. godine, snimajući prve demo snimke i snimajući svoj debi album pod nazivom "Mostar Sevdah Reunion" leta 1999. godine. Od tada, oduševljavaju svoju publiku gde god da idu.

Pesme na njihovom poslednjem albumu "Lady Sings the Balkan Blues" govore o usamljenosti, devojci koja "leži sama i ustaje sama", starenju dok se čeka voljena osoba, "prvom koja je privukla njen pogled", nepoželjnom dogovorenom braku, željama, snovima... o dubokoj ljubavnoj čežnji i žudnji.

Tema ovog albuma je kara-sevdah (turski: tamna ljubav (što znači - beskrajna ili 

slepa ljubav)), specifični podžanr sa najdubljim emocijama i posebno zahtevnim izvođenjima. Na ovom albumu, vredno je pomenuti da su redovni članovi MSR-a svirali: Mišo Petrović (solo gitara), Sandi Duraković (ritam gitara), Senad Trnovac (bubnjevi), Vanja Radoja (violina), Gabrijel Prusina (klavir), Marko Jakovljević (bas), sa posebnim gostima Borisom Vugom (harmonika), Ivanom Sušcem (truba) i Orhanom Maslom (udaraljke). Dama koja je oživela ovaj album svojim glasom je Antonija Batinić.

Antonija nastupa sa Mostar Sevdah Reunionom od kraja 2017. godine na koncertima širom regiona i sveta. I niko nije ostao ravnodušan.

Usput, album je dostigao visoke pozicije na svetskim muzičkim listama, uključujući priznanje "TOP OF THE WORLD" od britanskog časopisa Songlines, u prvih šest meseci od izlaska.

bottom of page