top of page

Nepodnošljivi sarajevski smog i izrazito kompleksnadruštveno-politička stvarnost Bosne i Hercegovine iznjedrila je jedinstveni svestrani umjetnički kolektiv po imenu Helem Nejse. Nastao je kao potreba mladih, talentovanih studenata da “zaurlaju” kroz medijski prostor i demonstriraju svoje muzičke, glumačke, spisateljske i produkcijske talente. Ne tako davne 2014. godine, okupirali su radijski eter Bosne I Hercegovine i lansirali svoju prvu radijsku emisiju “Helem Nejse Radio Show” koja je u vrlo kratkom vremenskom periodu postalanajslušanija emisija u državi. Tokom rada na sadržaju emisije kolažnog karaktera, nastajali su razni igrani I satirični skečevi koji su nedugo zatim rezultirali prvom autorskom teatarskom predstavom izvođenoj u prepunom sarajevskom kultnom Kamernom Teatru 55 te pjesme u hip hop-reggae maniru koje su našle put do prvog, mnogi bi rekli, klasik albuma “Go u Gostima” (2017).

Tekstovi pjesama su ljubavni, socijalno angažovani, inspirisani stvarnim likovima i događajima u društvu ineposrednoj okolini, nerijetko sadrže i pokoju duhovitu doskočicu, a mnogi stihovi su vremenom postali ustaljeni dio urbanog slenga u Bosni i Hercegovini. Vrač Momir je u jednom intervjuu za beogradsku Politiku Helem Nejse opisao kao „svježi pogled

na svijet“. Koncerti su energični, zahtijevaju kvalitetnu fizičku spremu, a interakcija sapublikom i probijanje četvrtog zida je nešto što ih čini autentičnim u odnosu na druge deterdžente.

„Helem Nejse u svojim nastupima imaju elemente teatra, što ih u ovom trenutku izdvaja i čini ih uistinu neodoljivim live actom. Osvježenje su u svakom pogledu jer je riječ o mladim ljudima iz kojih progovara zdravorazumski društveni angažman i kritika.” (Zoran Stajčić, muzičkikritičar, ravnododna.com)

Nastupali su na brojnim festivalima širom regiona i Evropekao što su OK FEST, Mostar Summer Fest, Exit Festival, Pomurski Poletni Festival, Ferragosto Jam, Seasplash, Kaleidoskop, Dfest, CMC Festival, Asphalt Festival Dusseldorf, BeerFest Bijeljina te održali na desetine samostalnih koncerata u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Beču, Minhenu, Mostaru, Tuzli, Skopju itd. U junu 2022. godine održali su fantastičan koncert saSarajevskom filharmonijom (56 muzičara) u sklopu Red Bull Symphonica i to u sarajevskom Narodnom Pozorištu.

 

Iza sebe imaju objavljena tri studijska albuma, jedan EP tepreko 30 video spotova. 

 

“Go u Gostima” (2017) EMDC

“Pola Čovjek Pola Jedan” (2019) Croatia Records

“Gluten Tag” (2020) Croatia Records

“Eco Reggae Session” (2021) Independent

 

.Sarađivali su sa velikim regionalnim zvijezdama kao štosu Dubioza Kolektiv, Edo Maajka, Frenkie, Marko Louis, Letu Štuke, Božo Vrećo, Amira Medunjanin, a njihovinajpopularniji hitovi su “Kabadahija”, “Bosnia”, “Debili”, “Pionirska”, “More Than Weed”, “Kule i Gradovi”, “Go u Gostima”, “Maza”…

Umjetnički kolektiv Helem Nejse također stoji iza regionalno popularnog animiranog serijala “Bruca Braca Bruda Brada” I omladinskog late night show-a “Helem Nejse Late Nightmare Show” koji na youtube-u bilježe multimilionske preglede.
 

Kompletan umjetnički portfolij od muzike, radijskih emisija, podcasta, crtića i igranih skečeva, grupu Helem Nejse ne svrstava u posebno žanrovsko odredište, već im upravodaje potrebnu širinu koja direktno u metu pogađa izuzetnoraznoliku publiku. Ipak, za sebe kažu: “Nismo najbolji, ali smo jedini”.

2023. godina rezervisana je za objavu četvrtog studijskogalbuma imena “Ozbiljna Zaebancija”.

bottom of page