Screenshot 2019-06-10 at 18.41.54
Zvezdana Novaković: vokal/harfa/looper
Petra Horvat, sopran saksofon
Weronika Partyka, alt saksofon
Betka Bizjak Kotnik, tenor saksofon
Jovana Joka, bariton saksofon

              17. avgust 22:00

Gradski Park, Novi Pazar

Zvezdana Novaković je mlada umjetnica koja istražuje svoje načine izražavanja unutar tradicionalne muzike, džeza, klasične, elektronske muzike i scenskih umjetnosti te aktivno istražuje muziku različitih svjetskih kultura.

 

Njen glas i interpretacija su pod uticajem tradicija slovenskih i balkanskih zemalja a tehnika otvorenog grla, koju Zvezdana interpretira, je spoj vlastitog izraza u kombinaciji s improvizacijom i iskonskim intenzitetom trenutka. Učila je narodne pjesme od svojih srpskih i slovenskih baka, i završila magistarski studij bugarskog narodnog pjevanja u Plovdivu (Bugarska). Također je učila pjesme mnogih uglednih interpretatora tradicionalne muzike iz Bugarske, Belorusije, Ukrajine, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.


Pobjednica je prvog Glasa Zemana na World Music Fest Zeman, 2018. godine.

Roya Quartet je jedinstvena grupa žena saksofonista, vođena smjelošću umjetničkog izraza i željom da se pomjere umjetničke granice, koja traga za drugačijim i individualnim izražajem bez predrasuda. Članice oveog interesantnog kvarteta dolaze iz različitih zemalja (Slovenija, Hrvatska i Poljska) i kulturnih pozadina, što ih je inspirisalo da istraže svoje korijene, tradicije i narodnu muziku njihovih regija. Saksofon možda nije tipičan instrument narodne muzike, ali kao muzičari, nikada nisu izbjegavali kulturno naslijeđe. Također, u saradnji sa različitim savremenim kompozitorima, pokušavaju da uključe tradicionalnu muziku u klasični repertoar kvarteta.


Ovaj ženski kamernii sastav će spojiti zvuke saksofona kroz moderne jazz harmonije, a uz Zvezdanin glas će dobiti jedinstveni spoj tradicionalnog i modernog zvuka uhvaćenih u momentu izvan vremena i izvan granica.