top of page
17.08. u 12:00 - Galerija Kulturnog centra 
DamirImamovic_by_Irfan_Ličina.JPG

 

Damir Imamović jedan je od rodonačelnika novoga sevdaha. Karakteristika njegovog pristupa ogleda se u prožimanju tradicije, koju baštini i kao pripadnik jedne od najuticajnijih sevdalijskih porodica, inovativnog kompozitorskog, aranžerskog i intepretativnog nadograđivanja sevdalinke te snažnoga oslanjanja na uvide stečene istraživanjem istorijskih, pisanih i zvučnih izvora.

Sevdalijska tradicija obuhvata mnoštvo tradicionalnih izričaja okupljenih oko pojmova “sevdah” i “sevdalinka”. Oduvijek je prati izvanredna popularnost koja je često sakrivala njenu usmjerenost na revitalizaciju tradicionalnih formi, ali i inovativnost. U okviru SevdahLaba Damir Imamović slijedi genealogiju žanra dolazeći do novih i iznenađujućih rezultata. Ne zadovoljavajući se samo teorijskim izlaganjem ustaljenih shvatanja, SevdahLab često postaje kreativna radionica povezivanja mnoštva teorijskih (socioloških, muzikoloških, književnoteorijskih), ali i praktičnih (muzičkih i drugih) uvida

Profesionalni rad Damir započinje upravo iz istraživačkog rakursa, priređujući 2004. u suradnji s Farah Tahirbegović zbirku pjesama svojega djeda Zaima Imamovića, jednoga od najčuvenijih interpretatora sevdalinke. U tom dijelu njegova rada od iznimne je važnosti knjiga Sevdah: Muzičko putovanje kroz tri stoljeća (2016.), današnji osnovni kompendij o ovome muzičkom žanru. Izlasku knjige prethodila je velika multimedijalna izložba “Sevdah, umjetnost slobode” koju je Damir postavio u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu krajem 2015. godine.

 

Kao  interpretator djeluje od 2005. i do sada je izdao šest albuma, od kojih posljednja dva predstavljaju Sevdah Takht Damira Imamovića. Sarađivao je s nizom uglednih muzičara, gostovao na pozornicama širom svijeta te pisao muziku za pozorište i film. Njegovo istraživanje, razumijevanje i praksa novoga sevdaha glavna je tema i dokumentarnog filma Sevdah Marine Andree Škop (2009.). Dobitnik je dvije važne godišnje nagrade kolektivne, bh. autorske agencije AMUS: za promociju tradicionalne muzike BiH (2016.) i za autorstvo u tradicionalnoj muzici (2017.).

Više o Damiru na www.damirimamovic.com

bottom of page